Landslagsspillere blir ikke født sist på året

Fysikken hindrer for store talenter født i siste kvartal i fotball Danmark hvor ungdomslandslag domineres av spillere født i første halvår.

24. oktober 2017

Landslagsspillere blir ikke født sist på året
Gutter født i første halvår utgjør den største delen av tropper på de danske U-lag.

Drømmer sønnen din om en landslagskarriere i fotball og han er født sist på året er det stor sannsynlighet for at det stopper med drømmen. Tendensen i dansk talentutvikling har i mange år vært at gutter født i første halvår utgjør den største delen av tropper på de danske U-lag.

Ser man på de danske landslagstropper nå, fra U15 til A-laget, er kun 27 prosent av spillerne født i andre halvår. Aller verst står det til med de i siste kvartal hvor kun 9 prosent av totalt 141 spillere ble født.

Hos DBU (Dansk Ballspill-Union) er problematikken kjent, men unionen er likevel rystet av tallene. Politiken spurte talentsjef Flemming Berg for en kommentar i sommer da 9 prosent var 7 prosent.

- Logikken sier at det burde bli født like mange talenter i årets siste kvartal som det første. Derfor burde tallet også være tettere på 25 prosent i alle kvartaler. Av den grunn er det helt ekstremt at spillere født i oktober, november og desember bare utgjør 7 prosent. Hvis vi klarer å endre dette er det virkelig mye kvalitet å hente og i et land som Danmark er vi bare nødt til å få så mye som mulig ut av vår talentmasse.

Relativ alderseffekt

Men hvorfor er så få landslagspillere født i de siste tre månedene? Årsaken må være at ungdomslandslag blir satt sammen av spillere født i samme kalenderår og fysisk utvikling spiller en svært viktig rolle. En gutt som for eksempel kommer til verden i januar har en naturlig muskuløs fordel i ungdomsårene fremfor et desember barn i et spill som fotball, fordi fysikk gjennom årene har gått og blitt like viktig - om ikke viktigere enn teknikk og ballforståelse. I det minste når det gjelder å utvelge talent i en ung alder.

Begrepet kalles RAE (relativ alderseffekt) og det er ikke et spesifikt dansk problem. Heller ikke fotballmessig. Det gjør seg dog gjeldene i mange sportsgrener i hele verden. Jo yngre du er, jo større innflytelse har begrepet.

Akkurat nå er ikke en eneste spiller på U-16 landslaget født senere enn juni 2002. Det betyr at et stort talent født i oktober med stor sannsynlighet blir fravalgt og dermed går glipp av ekstra kvalitetstrening som de lidt eldre drar nytte av. Dermed går Danmark glipp av mange talenter på grunn av alder selv om de muligens er større talenter.

Selv de spillerne med bursdag i andre halvår som i dag lever ut drømmen som profesjonell har opplevd at den manglende fysikken har vært en utfordring i overgangen fra ungdsomsfotball til seniorfotball.

- Jeg ble fortalt at jeg ikke var stor nok. Ikke rask nok. Faktisk var jeg nær med å stoppe med fotball fordi det var så demotiverende å bli vraket fordi jeg var for liten husket Lucas Andersen med fødselsdato 13. september da han ble degradert til AaBs andre lag i ung alder. I dag er han utenlandsproff i Sveits og en profil på det danske U21-laget som var med i sommerens EM.

En sen fødselsmåned må derfor betraktes som en begrensning for å utfolde potensialet, ikke sette en stopper. Hvis talentet og viljen er stort nok kan man bli noe innenfor fotball. Det er Daniel Agger et klart eksempel på da han ble født i desember og spilte for Liverpool i en årrekke og var kaptein på landslaget. Agger ble også kåret til Årets fotballspiller i 2012 som den første spilleren på 36 år født i desember - men han måtte vente helt til U20-alderen for å få sin første U-landskamp, noe som illustrerer best at RAE Problemet også ble brukt for 15 år siden.

Futurelandslag for de små

Siden 2013 har DBU forsøkt å bekjempe RAE-problemet ved å sette opp et U15 til U17 futurelandslag i tillegg til de opprinnelige ungdomslandslagene. Formålet er og var å samle et lag basert på spillere med sterke tekniske og taktiske evner for å balansere mangelen på muskelstyrke som vil bli utviklet senere. I Unionen presser de på innsatsen først og fremst må komme fra klubbene.

- Det er nødt til å komme fra klubbene. For til våres U-landslaget velger vi spillere fra de beste klubbene som finner dem fra mindre klubber som allerede har valgt internt. Og den relative alderseffekten er allerede observert i U6-U7-U8-alderen, så det er viktig at dette når alle klubbene, sa Berg i juni.

Landslagsspillere blir ikke født sist på året
Klubbenes fokus er først og fremst på deres egen forretning, men det blir hele tiden gjort en innsats for å miste færrest mulig talenter.

Klubbenes fokus er først og fremst på deres egen forretning, men det blir hele tiden gjort en innsats for å miste færrest mulig talenter. Noe av landets ypperste til talentutvikling er FC Nordsjælland som i fjor prøvde å samle U12, U14 og U15 lagene to ganger om året hvor spillerne er delt inn i lag etter utvikling over tid.

- De ligner hverandre mer fysisk og du kan enklere se hvem som kan tenke raskt og hvem har flere verktøy enn når det er stor fysisk forskjell. Du kan noen ganger bli lurt av at det er mer kraft i noen av spillerne fordi de er fysisk større, sier sportsleder Jan Laursen, ansvarlig for akademiet i fjor til Jyllands Posten.

Selv om futurelandslagene blant annet har oppfostrer Årets Tenåring i Superligaen 2016/2017, Mikkel Duelund som var med til sommerens U21 EM, er det for tidlig å konkludere på effekten for framtidens A-landslag når prosjektet kun har vært kjørende i 4 år.

Faktum er likevel at det er plass til forbedring. I de viktige landskampene mot Montenegro og Romania var det kun 2 spillere født i siste kvartal – blant annet Kasper Schmeichel som har gått gjennom de engelske talentsystem. Det etterlater Kasper Dolberg som den enste danskdyrkede landslagsspiller med et dansk pass som har bursdag i det siste kvartal. Angrepspilleren er oppfostret i Silkeborg IF og født 6. Oktober 1997.

Klar til å komme i gang?

Klubben din på din måte! Administrer klubben din med SportMember og lette arbeidsbelastningen. Vi vil gjerne hjelpe deg i gang. Opprett en konto med en gang.
Hva koster det?
Hvilke behov har klubben din? Basis- eller PRO-abonnement?
Prisdetaljer
Funksjoner
Ingen klubber er like. Våre funksjoner dekker dine behov.
Funksjoner