Player_slider

Regler i amerikansk fotball

Kort fortalt om amerikansk fotball

Amerikansk fotball er et ballspill, hvor det gjelder å få ballen ned på enden av motstanderens bane. Du får poeng for dette, enten om du sparker ballen mellom motstanderlagets to målstolper, eller løper med ballen helt ned til enden av banen. Laget med flest poeng etter 60 minutter, vinner kampen. 

Grundleggende viten om amerikansk fotball

 •  Får man ballen ned i motstanderlagets endzone (deres ende av banen) får man 6 poeng. Dette kalles en touchdown.
 • Etter en touchdown har det scorende lag étt forsøk på å enten sparke ballen opp mellom motstanderlagets to målstolper, eller å enda en gang få ballen ned i endzone. Dette utløser henholdsvis 1 eller 2 poeng. 
 • Hvis du etter en touchdown velger å gå etter 1 poeng, kalles det "Extra point". Hvis du heller velger å gå etter de mer risikable 2 poeng, kalles det "2-point conversion". 
 • Hvis det angripende lag ikke lykkes med å komme ned til endzone, kan laget prøve å sparke ballen opp mellom motstanderlagets to målstolper og få et "Field goal", som gir 3 poeng. 
 • En kamp varer 60 minutter, og er inndelt i 4 quarters som hver er på 15 minutter. Mellom 2. og 3. quarter er det en lenger pause.
 • For å beholde ballen, har det angripende lag fire forsøk på å bevege ballen 10 yards (9,1m) fremover. Disse forsøkene kalles downs. Imellom hver down, blir det opplyst hvilken down som skal spilles, og hvor mange yards som mangler før det angripende lag kan få fire  nye downs (og dermed ikke la motstanderen få ballen). Oppnår angrepet for eksempel kun én yard på deres første down, vil det etterfølgende være 2nd & 9, altså at det er anden down med 9 yards igjen. 
 • Klarer man ikke å bevege seg 10 yards på de 4 downs, er det motstanderlaget som overtar ballen. De overtar ballen der de andre sluttet. Derfor bruker man ofte 4 downs på å enten score et field goal, eller med det som kalles et punt. 
 • Når man punter ballen, sparker man den så langt ned mot motstanderens endzone som mulig. Her prøver man å gi motstanderen et så dårlig utgangspunkt for å komme opp til endzone og score, som mulig. Der hvor motstanderlaget overtar ballen etter punten, er der de skal starte deres angrep/angrepsserie. 

Lagene

Regler amerikansk fodbold
Et amerikansk fotballlag. Hvert lag har 11 spillere på banen av gangen.
 • 2 lag med 11 spillere hver, er på banen av gangen.
 • Spillerne inndeles ofte i tre forskjellige kategorier. Angrep, Forsvar og Special teams.
 • Hvilke 11 spillere som er på banen avgjøres av hvilken formasjon både angrepet og forsvaret velger å stille opp i. 
 • Angrepsformasjonen er ofte basert på om angrepet vil løpe eller kaste ballen, imens forsvarets formasjon ofte er basert på hva de mener er det beste forsvar mot angrepets formasjon. 
 • Når laget enten spiller forsvar eller angrep, er det sjeldent de samme spillere som har en rolle i begge formasjoner. 

Banen

Regler amerikansk fodbold
En amerikansk fotballsbane er i alt 120 yards (109,7m), og hver endzone er 10 yards. 
 • Banens dimensioner er 120 x 53 1/3 yards - eller 109,7 x 48,8 meter. 
 • Hver endzone er 10 yards dyp, hvilket etterlater en 100 yards lang bane.
 • I midten av hver endzones baklinje står målstolpene, som benyttes til extra point og field goal.
 • Linjen innen endzone kaldes for "Goal line". Krysser angrepet denne linje med ballen, resulterer det i en touchdown.
 • De 20 siste yards opp mot forsvarets endzone kalles for "Red zone". Red zone har ingen officiel betydning for spillet, men brukes som indikator på den situationen, hvor angrepet når ned i red zone og burde kunne klare å  score poeng. Som minimum 3 poeng i form av et field goal, da det burde være mulig for lagets kicker å sparke ballen mellom målstolpene innenfor de siste 20 yards.

Ballen

Regler amerikansk fodbold
En amerikansk fotball i brunt skinn og med sine ikoniske hvite systing.

En amerikansk fotball er oval og lett gjenkjennelig, da den ofte blir produsert i brunt skinn og har tydelige hvite systing ned langs den ene side. Når balle kastes, flyr den i en spiral og dreier som regel rundt seg selv. 

Pointscoring

Touchdown: 6 point - Ballen krysser streken inn i motstanderens endzone. Etter en touchdown har det scorende lag muligheten til å prøve på å enten få et extra point eller en 2-point conversion. 

Extra point: 1 point - Etter en touchdown kan angrepet velge å sparke ballen opp mellom de to målstolpene nede bak angrepets endzone. Dette er det sikre forsøket for å få poeng etter en touchdown.

2-point conversion: 2 point - Istedet for å gå etter det mer sikre "extra point", kan det scorende lag prøve å få ballen til å krysse streken til modstanderes endzone enda en gang, etter å ha klart å score en touchdown til 6 point først.

Safety: 2 point - Hvis en forsvarsspiller klarer å tackle den spilleren som har ballen helt nede i angrepets egen endzone, får de 2 point. Utover de 2 point laget får, overtar de også ballbesittelsen etter et kickoff.

Formasjoner

Angrepet stiller ofte opp i en formasjon, alt etter om de ønsker å løpe med ballen eller kaste den. Et eksempel på en løpeformasjon vil være flere store spillere, som kan dytte og blokkere motstanderforsvaret tilbake, og gi den løpende spiller (som regel en "runningback") en sjanse for å kunne løpe nedover banen.  I en kasteformasjon vil man som angrep derimot ha flere lettere og raske spillere på banen, som raskt kan løpe nedover banen og forbi de forsvarende motstanderne.

Felles for alle angrepsformasjoner er at laget skal ha 5 linemen (linjemenn) på banen av gangen. Alle disse skal stå på "Line of scrimmage", som er der hvor ballen ligger innen spillets start. De 5 linemen er inndelt i 1 center, som står i midten av de 5 linemen, etterfulgt av 2 guards, som står på hver deres side av centeren. Ytterst står 2 tackles.

Et forsvar stiller alltid opp i den formasjonen de mener er den beste til å forsvare seg mot det de tror angrepet skal til å utføre. Stiller angrepet seg opp i noe som ligner en løpeformasjon, vil forsvaret ha flere større spillere på banen - for eksempel linebackers. Stiller angrepet seg opp i noe som ligner en kasteformasjon, vil forsvaret ha flere mindre og raske spillere på banen - for eksempel cornerbacks og safetys, eller defensive backs.

Begreper & straffe

Interception: Når en spiller fra det angripende lag kaster ballen, og en forsvarspiller tar den imot. Inntil den forsvarspilleren som tok i mot ballen blir tacklet av en angrepsspiller, har han/hun muligheten for å løpe ned og score touchdown. Der hvor spilleren som laget interception tackles, er der hvor hans/hennes angrep starter det etterfølgende spill, med mindre vedkommende klarer å score touchdown på returneringen. 

Fumble: Når spilleren som har ballen tackles og mister ballen, før spilleren rekker å få et kne i bakken. Ballen er dermed fri, og den første spilleren som får tak i den overtar ballbestittelsen uanset spillerens lag. Spilleren må løpe med ballen og returnere ballen mot motstanderens endzone i et forsøk på at få en touchdown, inntil han/hun tackles. Der hvor spilleren tackles, blir spillet dødt, og spillerens angrep overtar på neste spill. Har spilleren et kne i bakken før ballen mistes, ses spilleren som nede og spillet er derfor dødt. 

Prøver angrepet å kaste ballen bakover og den lander på bakken, regnes dette også som en fumble, og samtlige spillere på begge lag kan prøve å få tak i ballen. 

Sack: Når det angripende lags quarterback tackles av en forsvarsspiller i mens han/har har ballen, kalles det et sack. Dette er et veldig godt spill for forsvaret, i og med at angrepet rykkes tilbake nedover banen til der hvor quarterbacken blev tacklet, samtidig med at angrebet har mistet en "down".  Altså et av deres forsøk på spillet, som i dette tilfellet endte med å gi negative yards. 

Off-side: En spiller fra et det ene lagene står på motstanderens del av "Line of scrimmage" når spillet starter. Dette resulterer i at spillet starter opp på nytt, og det skyldige laget straffes med 5 yards til motstanderens fordel.

False start: Når angrepet har valgt deres formasjon og går opp mot "Line of scrimmage" og gjør seg klare, skal alle spillerne stille seg i det som kalles "set position". Altså skal de vise at de er klare til å utføre spillet. Etter at spillerne står klare kan de ikke bevege seg, i og med at dette kan få forsvarspillere til å tro at spillet settes igang. Dette resulterer i 5 yards straff.

Delay of game: Etter at et spill er dødt, har angrepet 40 sekunder til å starte neste spill. Rekker de ikke dette innen de 40 sekundene har gått, resulterer det i en 5 yards straff til angrepet.

Pass Interference: Skjer når angrepet kaster ballen, og en spiller som er i stand til å ta i mot ballen forstyrres i sitt forsøk på å fange ballen. Både angrepet og forsvaret kan begå pass interference mot sin motstander. Er det angrepet som gjør feilen, resulterer det i 10 yards straff til det angripende lag. Er det  forsvaret som gjør feilen, resulterer det i noe som kalles en "spot foul". Angrepet får her lov å starte neste spill der hvor feilen ble begått. Begås feilen i forsvarets endzone, starter angrepets neste spil på 1-yard linjen, kun en enkel yard fra en potensiell touchdown.

Hvor kan man spille amerikansk fotball i Norge?

I Norge er amerikansk fotball organisert i Norges Idrettsforbund via særforbundet NAIF (Norges Amerikanske Idretters Forbund). Amerikansk fotball-delen styres gjennom en seksjon i forbundet som heter Amerikansk Fotball Norge (AFN).  AFN setter opp seriespillet for amerikansk fotball i Norge, hvor det pr. dags dato finnes seriespill for U15 (spillere som er 13-15 år), U17 (spillere som er 15-17 år), U19 (spillere som er 16-19 år), Damer (kvinnelige spillere som er 16 år og eldre) og Senior (spillere som er 17 år og eldre). 

Sportmember forener spillere, trenere, foreldre, kasserere, webmastere mm. i et digitalt univers med muligheten for bl.a. å påmelde seg kamp og automatisk få push-varslinger om nye aktiviteter i laget. Systemet inneholder også funksjoner til å booke baner, betale kontigent og opprette en gratis hjemmeside.

Opprettelsen er 100% gratis på Sportmember.no, uansett om du er en del av et lite lag eller en større klubb. Test det ut ved å klikke på "Oppret profil" øverst på denne siden. 


Reglene i denne artikkelen er basert på de officielle regler fra NFL.

Telefontid

Mandag-Fredag 09:00-16:00

Telefon

+45 5386 0222

Følg oss på
Er du på udkig efter et alt-i-et medlemssystem?
Holdsport gør livet lettere for alle i foreningen i form af:
Nem og gratis SMS/Email-kommunikation på tværs af hold og afdelinger
Bevar al medlemsdata i én og samme platform, som kan tilgås lige ved hånden via mobilapp
Få overblik over fremmødestatistik, medlemshistorik og medlemsbetaling
Opkræv medlemskontingent automatisk og bliv fri for lange restancelister
Opprett klubb
Gjør som 1390000 andre